Vrauwendag 1423

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 08:45

Jeanne D’Arc ( Johanna van Orleans ) werd op 6 januari 1412 in Domrémy ( nu Domrémy-la-Pucelle, Lotharingen) geboren en is op 30 mei in Rouen overleden. 30 mei is haar feestdag; in Frankrijk op de 2de zondag in mei.
Haar leven is talloze malen beschreven en verfilmd. Hier vindt u slechts een verkorte levensloopgeschiedenis.
Volgens de overlevering kreeg Jeanne via bovennatuurlijke “stemmen”van St.Catharina van Alexandrië en St.Margaretha van Antiochië de opdracht om als zieneres Frankrijk te bevrijden en Karel VI als rechtmatige koning van Frankrijk te kronen. In 1429 bereikte ze, op zeventienjarige leeftijd, dat Orleans ontzet werd van de Engelsen. Daardoor werd ze de heldin van Frankrijk.
Latere militaire acties verliepen minder goed en werd ze het slachtoffer van politieke intriges van de Bourgondiërs. Ze werd uitgeleverd aan de Engelsen, valselijk beschuldigd en veroordeeld als ketter en ze stierf op de brandstapel op 30 mei 1431 in Rouen, op de huidige Place-du-Vieux-Marché. Haar as werd in de Seine gegooid.
In 1456 werd haar vonnis herzien door paus Calixtus III en werd Jeanne gerehabiliteerd. Pas in 1920 werd ze heilig verklaard. Bij de heiligverklaring rees één probleempje: St. Catharina en St. Margaretha, van wie ze de stemmen had gehoord bleken beide nooit bestaan te hebben. Dit gegeven werd daarom niet vermeld bij haar heiligverklaring.
Jeanne D’Arc is de patrones van Frankrijk, Orleans en Rouen, soldaten, vrouwen in nood en radio en telegrafie.
Ze wordt meestal afgebeeld als strijdster in volle wapenuitrusting, als jonge vrouw in mannenkleren, strijdend zonder helm of met open vizier, te paard, met zwaard, lans en vaandel.

bronvermelding: heiligebeelden.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.